O blogu (slo)

zorz1Ptici na levi je ime Žorž – tj. “George” izgovorjeno po francosko in zapisano po srbsko. Kot kozmopolitanski ptič Žorž zagreto leta preko obzorij, kjer lahko odkrije kaj novega, to preišče, premisli in o tem nekaj zapiše (zato svinčnik).

Po zgledu naše ptice selivke, Žorža, blog Trust me, I’m a critic [zaupaj mi, jaz sem kritik] na podoben način prečka obzorja: iz avtorjevega “domovanja” v sodobnih scenskih umetnostih poleti do vseh gledaliških tipov in žanrov – do improvizacijskega, uličnega, avtorskega in dramskega gledališča, do plesnega gledališča, performansa; zna se spoprijeti tudi z intermedijskimi projekti ter družabnimi igrami. Nič ni preplehko, nič premalo zahtevno, nič prezahtevno, nič čudno, o vsem se da misliti, o vsem se da pisati. Razen opere. Opere žal ne pokrivamo.

Vprašanja & odgovori

Kaj je na tem blogu?
Kritike predstav vseh gledaliških žanrov in tipov. Tudi kritike gledališču sosednjih zvrst umetnosti in zabave. Včasih tudi mnenja, komentarji ter teorija recepcije in kritištva.

Kdo je za tem blogom?
Trust me, I’m a critic je trenutno projekt enega pisca (Samo Oleami) in enega ptiča (Žorž), v vlogi spremljevalca.

Je kaj posebnega v vajinem pristopu?
Samo se po ogledu predstave/projekta rad spusti v pogovor z umetniki preden napiše kritiko. Da si izmenja ideje, dobi vpogled v kreativni proces in spije kakšno skodelico v dobri družbi.
Žorž rad okrasi članke z drobnimi dodatki modre in oranžne (njegovi najljubši barvi).
Sicer sva nastanjena v Ljubljani in pokrivava lokalno sceno in festivale.

Nekateri članki so v slovenščini, drugi so v angleščini.
Da! (je bilo to vprašanje?)

Zakaj ne opere?
V davnih časih, ko sem začel pisati gledališke kritike, mi je mentor razložil, da so opere teritorij glasbenih kritikov. Povrhu Žorž tudi ni pretirano muzikaličen (zato nosi s seboj svinčnik).

Je to resen blog? Meni se zdi, da se tu malo hecate.
Pisanje kritik jemljeva resno. Radovednost jemljeva resno. Izgledati resno jemljeva manj resno. Ker znajo biti nekatera besedila zahtevna in dolga, se nama je zdelo, da bi bralci cenili možnost odpočiti si oči in misli na čem manj kompleksnem. Kot se med prvim in drugim dejanjem publika umakne iz dvorane in čveka v preddverju.

Sem umetnik in me zanima, če bi lahko pisali o moji predstavi/projektu.
Pišite mi in se z veseljem dogovoriva. Lahko ponudim tudi dramaturški feedback (kritika brez pisne objave na štiri oči). Sem na voljo tudi kot dramaturg, če je interes.

Sem urednik/založnik in bi rad objavil vaš članek.
Super! Blog deluje tudi kot moj portfolio – če vas zanima kakšen tu objavljen članek, ga lahko razvijam naprej, glede na želje in kontekst. Oziroma se dogovoriva za nov članek za karkoli imate v mislih.

Sem producent …
jasevedasemelahkonajamejasno… za dramaturgijo, za moderiranje pogovorov, za stvari, lepoprosimdaseveda!

Sem google search ro-b0t. Ta stran n1 op71m1z1r4n4. Nap4k4!
“Trust me I’m a a critic” je kritiški blog, ki pokriva širok spekter uprizoritvenih umetnosti – od avtorskega, improvizacijskega, uličnega in dramskega gledališča, do sodobnega plesa, performansa in tudi sorodnih polj kot sta intermedia in družabne igre. Avtor, Samo Oleami je pisec, dramaturg, režiser in performerja s področja sodobnih scenskih umetnosti.